Aronija potječe iz Sjeverne Amerike gdje su ju otkrili Indijanci. Poznato je kako su Indijanci živeći u skladu s prirodom uzimali iz nje ono najbolje za svoje potrebe. Tako su aroniju zbog svih njenih blagodati konzumirali u sušenom obliku kao hranu za zimu, a kao lijek im je služila za želučane, crijevne tegobe i proljev.
Najkvalitetnija vrsta aronije po svom sastavu je Aronia melanocarpa i upravo nju smo odabrali za biološki uzgoj, jer je čak do tri puta jača od kultiviranih sorti. Ima vrlo visok postotak polifenola, najviše vitamina C i E, te A vitamin, vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9 skupine, od minerala cink, željezo, kalij, kalcij, mangan, fosfor i jod, sadrži beta-karoten i preko 300 bioloških aktivnih spojeva. Aronija prirodno sadrži sorbitol (rijedak voćni šećer) zato ne podiže razinu šećera u krvi niti glukozu u urinu što je čini izvrsnom za dijabetičare.
Aronija sprječava mnoge bolesti:
- smatra se najbolji prirodnim lijekom protiv raka, što dokazuju brojna znanstvena istraživanja
- pomaže kod visokog krvnog tlaka tako što djeluje poput antiupalnog sredstva i opušta arterije putem proantocijanidina
- izvrsna za srce i krv - djeluje protiv kardiovaskularnih bolesti i protiv anemije
- pomaže kod šećerne bolesti tako što smanjuje razinu glukoze u urinu i razinu oksidacije lipida
- jača imunološki sustav - prirodna zaštita od virusa i bakterija
- zreli plodovi aronije bogati su karotenom koji štiti stanice od oštećenja, oči od nastanka mrene, a kožu od opasnih sunčevih opeklina
- djeluje blagotvorno na crijeva i želudac, omogućava pravilan rad jetre i žuči te pospješuje izlučivanje štetnih tvari i teških metala iz organizma.